Topchefer er flokdyr. Derfor sættes innovationen i stå

Topchefer tager til Silicon Valley for at kopiere, men hvem vil innovere?

28. december 2015
Anja Hoffmann

Gøgl, kejserens nye klæder og røde sækkestole er det, der popper op i min bevidsthed, når jeg tænker på visse tiltag i innovationens tegn.

Dygtige ledere og medarbejdere vælter sig i røde sækkestole i håbet om at det vil øge deres innovationsevner. Innovation kræver forretningssans. Det er dokumenteret at det betaler sig at tage væk fra de vante rammer, men hvem har sagt at det skal være i et inferno af bling-bling. Vi risikerer at innovation mister den værdi det repræsenterer, nemlig at omsætte nytænkning til “ny forretning” i form af nye produkter, løsninger, processer, forretningsmodeller m.v.

 

God PR, kanindræberkursus eller innovation?

Disruption må være årets mest anvendte ord i visse erhvervskredse og proklameret – særligt af konsulenter - til at være virksomhedernes ’must-have’. Hvis du følger mig på Twitter @HoffmannAnja, vil du vide at jeg bestemt også er optaget af emnet. Du vil sikkert også være opmærksom på, at jeg jævnligt forsøger at råbe dansk erhvervsliv og andre instanser op i forhold til Danmarks faldende innovationsevne og Danmarks risiko for at miste digital momentum. Men efterhånden som flere skarpe kommunikatører og konsulenter har set forretning i at være “innovation hubs”, oplever jeg at respekten for innovation, som en krævende forretningsdisciplin, ender i et inferno af dramatiske ord, masseforførende events og sparsom forretningsforståelse.

Til tider omtaler kreative marketingfolk og medierne i Danmark ”ikke-innovationer” som “disruptive innovationer” affødt af en effektiv kommunikation, der måske i virkeligheden blot er god PR eller nærliggende produktudviklinger. Udtalelser som “vi disrupter vores egen forretning” er in og kan fint understøtte en tiltrængt imagepleje og behovet for talentrekruttering. Det er overflade og kommunikative tricks frem for innovation. De, som gennem mange år har udviklet kreative workshops og besidder stærke kommunikationsevner, har lykkedes med at skabe en masseforførelse, hvor flere erhvervsledere og medier tilsyneladende ukritisk lader sig forføre af tiltag, som mest af alt minder om 80’ernes kanindræberkurser, hvor den forretningsmæssige effekt kan diskuteres. Prisen er, at de egentlige innovationspotentialer overses.  

Hvis man har ambitioner om at skulle innovere i virksomheden, er det derfor – ikke så overraskende - en god idé at skelne mellem PR og innovation. I denne sammenhæng kan jeg anbefale artiklen How to Tell If a Company Is Good at Innovating or Just Good at PR med 5 spørgsmål til fremtidige innovative eller kommunikative tiltag.

 

Hellere gazellevirksomhed end paralyseret hjort i lyset

Hjorte bliver let paralyseret i lyset og står blot og kigger. Hvis ledere bliver udsat for blinkende lygter, bling-bling og røde sækkestole, så bliver de måske som hjorten, der bliver fanget i lyset, paralyseret og ude af stand til at stille kritiske spørgsmål. Er dette en af årsagerne til Danmarks faldende innovationsevne?

Hver fjerde danske virksomhed har oplevet, at deres marked er blevet fortrængt af en uventet radikal teknisk innovation. Alligevel har mere end halvdelen i lav eller ingen grad fokus på ”disruption”. Ledelse og de rette medarbejderkompetencer er afgørende for, at virksomheder kan udnytte de nye teknologier. Læs DIs analyse her.

Danmark er ved at blive hægtet af i forhold til digitalisering og innovation, netop fordi danske virksomheder ikke er gode nok til at adaptere nye teknologier.

 

Kommerciel succes kræver omstilling til smarte processer og produkter

De traditionelle forretningsmodeller vendes på hovedet, og virksomheder skal operere i den stadig mere kaotiske virkelighed med globalisering, individualisering og en hastighed, der tiltager. Innovation er nok noget af det mest risikobetonede, man kan kaste sig ud i. Det er samtidig ubetinget nødvendigt at innovere, hvis man vil skabe flere vækstvirksomheder, der kan modstå en øget global konkurrence.

Dampmaskinen, radioen og andre teknologiske gennembrud har sikret markante produktivitets- og innovationsløft. Hvis danske virksomheder vil gribe mulighederne i de nye teknologier, må de foretage nogle skarpere prioriteringer. De danske virksomheder ser mest af alt på, om de med nye teknologier kan opnå besparelser eller øget produktivitet. Det er indbegrebet af en kortsigtet strategi, men det er ikke innovativ ledelse.

 

Topchefer tager til Silicon Valley for at kopiere, men hvem vil innovere?

Flere danske virksomheder forsøger at styrke deres innovation ved at tage en tur til Silicon Valley. Men virker det?

Et forretningsmæssigt udbytte er både en krævende og vedvarende proces. I en tid, hvor flere og flere danske topchefer ser til Silicon Valley, sakker Danmark bagud. Jeg ved ikke, om der er en sammenhæng, men jeg ved, at udviklingen ikke er god nok for fremtidens vækst. Jeg tøver dog ikke med at konstatere, at et besøg i foyeren hos Google, og et møde med en tidligere chef fra Apple i en rød sækkestol, ikke nødvendigvis understøtter en mere effektiv innovation for en virksomhed i Danmark. De færreste kommer med helt ind i innovation-maskinrummet hos eksempelvis Google (Google X Lab), hvor fremtiden bygges. Derfor bør ledere overveje om et besøg i ”overfladen” af Silicon Valley, vil vende op og ned på deres virksomhed.

Man kan opdele de kritiske succesfaktorer for Silicon Valley i tre hovedområder, nemlig:

  • Høj koncentration af risikovillige investorer
  • Eminent forskningsindsats og vidensproduktion
  • Uhyre stærk talentmasse

Silicon Valley har dermed et helt anderledes fundament for innovation end Danmark.

Mon ikke det er på tide at tænke på innovationstiltag, der ikke går ud på at gøre som i Californien? Men som handler mere om at udnytte de værdier, ledelseskompetencer og samfundsstrukturer vi har i Danmark? Det er min klare fornemmelse. Sverige står stærkt på den innovative front og er samtidig tættere på Danmarks kultur og økonomiske infrastrukturer. Kan danske virksomheder finde brugbar viden og inspiration i disse – mindre eksotiske - miljøer? 

 

Mindre bling-bling og mere big business i innovationens tegn

Det er dog ikke alle innovationstiltag, der drukner i røde sækkestole med kort holdbarhed – det er slet ikke dér, jeg vil hen. Udfordringen er, at der bliver længere mellem de innovative virksomheder. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Blot 44 pct. af de danske virksomheder var innovative fra 2012 til 2014, og det er et fald på 2 procentpoint sammenholdt med perioden fra 2011 til 2013. Læs hele analysen fra Danmarks Statistik her. Derfor kom i gang med de strategiske overvejelser og lad os sætte barren højere for dansk innovation.

Hver fjerde danske virksomhed har oplevet at deres marked er blevet fortrængt af en uventet radikal teknologisk innovation. Hvad er jeres oplevelse?